Konsten att inte bli en Shopaholic

Att shoppa i New York är som att borsta tänderna hemma i Sverige. Det är en rutin. Man frågar liksom inte; "Har du shoppat något?". Standardrepliken är mer; "Vad har du shoppat idag?". New York har shopping för alla stilar. Från budget till ren lyx. Mina favoritbutiker just nu: Abercrombie, Charlotte Russe, Call it spring och Sephora. Jag betalade extra för övervikt på vägen hit, men för att vara realistisk så blir nog inte flygresan hem till Sverige så värst mycket billigare. Kanske behöver jag beställa ett privatflygplan till min packning.
 
 

Long beach is beautiful


23 år

Igår kväll funderade jag på en sak. Hur kan jag ha så många fina, omtänksamma och hjälpsamma människor runt omkring mig? Känns som jag liksom hittat guldkornen. Det gör mig glad varje gång jag tänker på hur mycket ni bryr er om, intresserar er för och supportar genom mitt USAäventyr! Och som vi socionomer kan konstatera; ett stort socialt kapital är mycket värdefullt. Så, kära familj, släkt, vänner och gamla kollegor, var inte så typiskt svenska nu och tänk något i stilen "eh, det där skriver hon bara" eller "så mycket har väl inte jag gjort". Sträck på dig istället och ge dig själv en klapp på axeln från mig. På min födelsedag plockade fram alla de fina presenter jag fått från er och sedan sjöng jag för mig själv :"jag må jag leva". Efter skypesamtal med min familj, brev från mormor och xx antal grattishälsningar kan jag inte vara annat än nöjd.       
 
TACK TACK TACK
ni är lika viktiga för mig som saltet, sockret och fettet är för USA

FASHION WEEK

Jag har upplevt ett helt galet, roligt och fantastiskt dygn. Brunch och drinkar på Gansevoort Hotel Rooftop. Gul taxi vidare till Empire Hotel Rooftop, Fashion week show och party. Sedan gul taxi till Monarch Rooftop.
Detta toppat detta med drinkar och trevligt sällskap till en summa av sådär noll kronor. Avslutade sedan helgen med frukost från Star Bucks på en solig takterrass och ett besök på Hard Rock cafe, Time Square. Jag skulle vilja unna alla människor en utgång i den helt underbara och fascinerande staden New York.
 
 
 

Gästvänliga New York

I New York ser du så mycket människor, och det är så häftigt att ha känslan av att du kan klä dig hur du vill, prata ett annat språk eller bete dig hur du vill utan att någon tycker du är särskilt konstig. Det mest fachinerande är ändå att New York-bor är så trevliga. Min kontaktlista växer för varje vecka som går och jag kan inte annat än älska gästvänligheten i den amerikanska kulturen. Jag har lärt känna en kvinna här i NY på ett väldigt märkligt sätt, eller i alla fall om vi svenskar skulle tycka till. Min andra vecka hos värdfamiljen träffade jag den kontaktperson som finns till för oss au pairer i området. Efter att jag presenterat mig och berättat att jag kom ifrån Sverige plockade hon upp sin mobiltelefon ur handväskan och ringde till någon. Hon räckte sedan över telefonen till mig. På andra sidan luren svarade en svensk kvinna som hette Carina. Vi pratade en stund och jag berättade bland annat om mitt intresse för hästar. Det visade sig att Carina ägde två hästar och givetvis blev jag inbjuden till hennes hus för en ridtur. Några dagar senare knappade jag in Carinas adress i GPS:en och åkte dit. Väl framme vid huset ropade någon på mig: "Clara, jag är på baksidan, kom hit!". Jag fick låna ridbyxor och ridstövlar av Carina och sedan red vi hennes två arabhästar i paddocken intill huset. Egentligen skulle jag innan ridturen ha signerat ett papper om att jag inte fick stämma Carina om jag skulle ramla av och skada mig, men vi glömde det. Jag tror ändå att Carina kan känna sig lugn. Det där med att stämma och kräva pengar för en olyckshändelse är inte något som vi svenskar är lika ivriga med. Jag hade nog inte ens kommit på tanken. Ser verkligen fram emot fler ridturer hos denna pratglada, originella och mycket trevliga kvinna.
    .      

Att bli en New York-bo

Nu har jag levt 11 dagar tillsammans med min värdfamilj. Tanken har slagit mig hur lätt det är att vända upp och ner på hela sitt liv, att gå från en trygg och stabil vardag till fullständigt kaos. Ny familj, nytt boende, annat språk, du hittar ingenstans, du känner ingen och du äger typ ingenting. Dessutom har jag matats med nya intryck och saker jag måste lära mig varje dag. Min hjärna går på högvarv och som mitt ena värdbarn brukar säga: "It makes sense". Även om jag fortfarande är en vilsen själ i stora NY så har jag redan hunnit uppleva och erfara saker som gett nya perspektiv och förståelse för USA, och hur amerikaner lever sina liv..  
  • Hälsat på hemma hos vänner och släktingar till familjen
  • Hängt på stranden i närområdet och träffat mammor och andra barn som också bor här
  • Varit i en amerikansk skola, hälsat på barnens lärare, kollat in deras nya klassrum OCH skolbänk (viktigt)
  • Varit på en cheesecake factory
  • Träffat "au pair-grannar" från Mexico, Tyskland, Australien, Sverige.....
  • Ätit mig spy-mätt på en restaurang utan att ha beställt mer än en varmrätt 
  • Tagit tåget in till NYC och promenerat i timmar
  • Haft möjlighet att äta typ allt onyttigt du kan komma på inom samma vecka
  • Kört bil till ALLA ställen jag besökt oavsett avstånd
 
 
USA är galet på många sätt och vis. Men jag kan inte slutas fascineras av att du kan vara så seriös med allting. Det finns affärer för allt. Till och med när du ska välja vilken påse du vill ha din present i.
PS. Jag älskar påsar..! 

Pappa

 
Min pappa jobbar alldeles för mycket, sover alldeles för lite och ägnar alldeles för lite tid åt sig själv. Han bryr sig mer om andra än sig själv. Min pappa kan lyssna och stötta. Min pappa ser alltid till att styra upp mitt liv när jag klantar till det. Han är helt enkelt bäst och utan tvekan oersättlig. Grattis på din födelsedag, jag saknar dig.